Cap al postcapitalisme

Un diàleg entre cristians, marxistes i ecosocialistes

El sociòleg Rafael Díaz-Salazar ens ofereix a Cap al postcapitalisme, el darrer quadern de Cristianisme i Justícia, un text que intenta posar llum per orientar-nos en el camí de la transició cap al postcapitalisme. Ho fa posant en diàleg cultures de fe i justícia que es nodreixen de fonts diferents, però que desitgen aprendre les unes de les altres. El quadern aborda el diàleg entre cristians, marxistes i ecosocialistes, i com explica el mateix autor, s’insereix en la proposta del papa Francesc sobre la cultura de la trobada entre persones de bona voluntat que tenen com a objectiu comú l’emancipació dels empobrits i l’ecologia.  

Díaz-Salazar s’endinsa primer en els requisits i les maneres d’impulsar aquest diàleg, que “s’ha de fer sense amagar les nostres identitats, sense desnaturalitzar-nos”. L’autor destaca com les reaccions positives i l’acollida del pensament del papa Francesc per part de persones rellevants de l’àrea marxista, ecosocialista i ecofeminista constitueixen una base molt adequada per al desenvolupament del diàleg. Assenyala també els fonaments cristians per caminar cap al postcapitalisme, des de les bases bíbliques fins al terme economia que mata, utilitzat a l’Evangelii Gaudium.

El quadern Cap al postcapitalisme apunta també les qüestions que cal abordar per avançar en aquest camí que proposa l’autor, i que precisen, sobretot de treballar en tres àmbits: radicalitzar la democràcia, construir ecosocialisme, i impulsar un canvi cultural i antropològic per a altres estils de vida.

Rafael Díaz-Salazar, professor de Sociologia i de Relacions Internacionals a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universidad Complutense de Madrid, ha volgut dedicar aquest publicació a dos dels seus protagonistes: Joan N. García-Nieto, jesuïta i un dels fundadors de Cristianisme i Justícia; i Francisco Fernández Buey, pensador marxista a l’Espanya del segle XX.