ISBN: 978-84-9730-540-2
Octubre 2023

Anuari CJ #2
Groc esperança

7 €

Editorial

El que teniu a les mans és el segon Anuari de Cristianisme i Justícia, una publicació nascuda l’any passat que respon a la inquietud de comunicar d’una manera renovada i diferent el més rellevant que ha passat pel centre durant el curs. El primer número, La ferida, va tenir molt bona acollida. Esperem que Groc esperança segueixi despertant el mateix interès.

En l’origen d’aquest Anuari hi ha la voluntat de fer aflorar part del contingut que els tres seminaris interns de Cristianisme i Justícia, els motors de reflexió del centre, han elaborat durant aquest curs. El seminari teològic ha aprofundit en la comprensió del misteri de Déu en clau feminista; l’EIDES-Espiritualitat ha publicat el número 100 de la seva col·lecció, que se centra en el paper de l’espiritualitat en els joves d’avui, i el seminari social ha dedicat el curs a fer raonar l’esperança cristiana, escatològica («el Regne de Déu ja és entre nosaltres»), en un context de discursos distòpics i falta d’imaginació transformadora. Precisament és aquest últim element el que fa de fil i vehicula els diferents apartats de la publicació.

Què comparteixen els diferents textos que trobareu en aquestes pàgines? En tots ells s’hi respira esperança. N’hi ha a l’entrevista a Cristina Inogés, la primera dona en la història encarregada de fer la meditació d’obertura d’un Sínode. Inogés va inaugurar el curs passat de Cristianisme i Justícia amb una conferència sobre la sinodalitat. Hi ha esperança en la conversa entre la Sanja Rahim i l’Ares Mateus, dues persones joves que dialoguen sobre espiritualitat des de les seves vivències musulmana i cristiana. Hi ha esperança també en les teologies feministes, estudiades enguany al seminari teològic de Cristianisme i Justícia. La filòsofa i teòloga Lucía Ramón ha fet l’esforç d’oferir un recorregut en deu punts sintetitzant-ne autores i moments destacats de la seva història. Per la seva part, el responsable de l’àrea teològica del centre, Manu Andueza, ha escrit un article recollint el més rellevant d’una trobada que vam tenir amb Elizabeth A. Johnson, teòloga feminista, reconeguda arreu, autora de She Who Is, un dels millors tractats sistemàtics sobre Déu de què disposem. Hi ha esperança, evidentment, en Etty Hillesum, l’escriptora jueva holandesa assassinada a Auschwitz el 1943, capaç de trobar bellesa i amor en la barbàrie més terrible. L’Ignasi Flores ha il·lustrat magistralment un petit còmic sobre la seva vida. Etty Hillesum ressona en les paraules de Lidia Troya, coordinadora del projecte Repara de l’Arxidiòcesi de Madrid, dedicat a l’acompanyament de persones que pateixen l’infern dels abusos de poder i sexuals. Llegireu una conversa profunda i farcida de titulars de Lidia Troya, Rosana Hernández i Pepa Torres, sobre les relacions de poder, els processos de victimització, el dolor i la reparació. I finalment, hi ha esperança i intuïció d’un món millor en l’infant petit i vulnerable que apareix en l’última escena del guió teatral que trobareu en acabar aquestes pàgines, escrit per l’actor i director Jorge Picó i bellament il·lustrat per Marta Romay. Pol·len, groc esperança, el títol de l’obra, es pot llegir com un reservori de possibles imatges que representen l’esperança cristiana, totes elles igualment vàlides i al mateix temps insuficients.

L’Anuari de Cristianisme i Justícia està esdevenint un valuós instrument de comunicació. El disseny i la imatge s’uneixen per donar més força a la paraula. Volem donar les gràcies a tothom que ha fet possible que Groc esperança surti a la llum i especialment a tu, per llegir-nos.

Sinodalitat

Entrevista. Cristina Inogés

Joves i espiritualitat

Diàleg. Viure l'espiritualitat

Teologies feministes

Recorregut històric

Elizabeth. A. Johnson

Mestres de resiliència

Etty Hillesum

Conversa. Lidia Troya

Pol·len, groc esperança

Els anuaris de CJ