ISBN: 978-84-9730-521-1
Novembre 2022

Anuari CJ #1
La ferida

7 €

Editorial

Entre els membres de Cristianisme i Justícia ha anat creixent la consciència de la necessitat d’incorporar més elements de disseny gràfic a les nostres publicacions, tant en paper com en línia. L’estil gràfic que hem fet servir ha estat sempre auster, senzill. Els que coneixen els nostres quaderns estan habituats a aquesta senzillesa formal, només en les portades hem tingut una expressió més creativa amb l’ús d’il·lustracions. Amb el pas del temps, hem anat sentint la inquietud de comunicar utilitzant més recursos expressius: fotografia, color, còmic, infografia… El disseny és un aliat de la comunicació cada vegada més apreciat i, per tant, voldríem comunicar d’una manera més atractiva i que afegeixi interès als nostres missatges.

També tenim la inquietud de poder explicar millor el que fem. Durant el curs, el nostre blog, la pàgina web, les xarxes socials, els butlletins… tot plegat ens permet informar sobre l’activitat que desenvolupem. Però el ritme, ho hem de reconèixer, sol ser molt ràpid. Em sembla que tots ho vivim així, les setmanes i els mesos se succeeixen ràpidament i la nostra activitat també. Seria possible aturar-nos i mirar amb calma el més rellevant del que hem fet l’últim any? Podríem destacar algun text, alguna intervenció, alguna taula rodona que d’una altra manera podrien passar desapercebuts?

Tot això és el que està en l’origen d’aquest Anuari. Volem explicar el que fem i ens agradaria fer-ho d’una manera nova i que desperti el vostre interès. Aquesta publicació s’ha convertit en un projecte apassionant per a l’equip de CJ, i neix també amb vocació de perdurar, ens agradaria poder oferir-vos-el cada any.

Aquest primer Anuari agafa el títol, «La ferida», de la conferència inaugural del curs 2021-2022 impartit pel filòsof Josep Maria Esquirol. La ferida, per a Esquirol, és sinònim de «commoció», una experiència que ens toca en el més profund de la persona i que es produeix en quatre elements fonamentals de l’experiència de cadascú: la vida i la mort, l’altre i el món. La ferida infinita d’Esquirol ens va obrir a l’aniversari de la ferida-causa de transformació personal d’Ignasi de Loiola, i hem celebrat els 500 anys d’aquella ferida a Pamplona que l’havia de portar a un recorregut vital extraordinari.

Així, el procés de transformació personal va ser l’eix del curs «De la ferida al cor del món», que va recollir diferents testimoniatges de canvi personal per al compromís ecològic, el compromís social, el treball intel·lectual, l’educació o el diàleg interreligiós. L’Anuari recull els testimoniatges de José Ignacio García, Patricia Miranda, Montse Prats i Salvador Busquets; la resta dels testimonis es poden llegir en el quadern EIDES 99.

Un altre moment singular d’aquest curs va ser la tertúlia promoguda pel Grup de lectura sobre el significat contracultural del cristianisme en el nostre temps. El jove filòsof i escriptor Joan Burdeus hi va participar i ha escrit per a aquest Anuari una peça que —reconeixent el valor a l’alça, i controvertit, del cristianisme— ens convida, precisament, a viure la nostra fe de la manera més autèntica. Aquesta seria la millor contribució que podríem fer com a creients al nostre temps de trinxeres culturals. I ho proposa des de la seva condició d’agnòstic. El valor contracultural del cristianisme el tornen a discutir Sonia Herrera, Maria Bramona i Pau Matheu, amb un diàleg que dissecciona la realitat per assenyalar que, precisament, el sofriment, el dolor i la injustícia són llocs privilegiats per viure la fe. D’altra banda, incorporem una secció en format còmic titulada «Mestres de resiliència», en la qual repassem la vida de dones del segle xx que ens poden il·luminar en els temps adversos que vivim. El personatge que proposem en aquesta edició és el de Dorothy Day, una activista estatunidenca que se’ns ofereix com a model de compromís social i cerca intensa en la fe. Una cosa semblant al que viu Carmen Cabrillo, dedicada a l’acolliment de persones en exclusió social, especialment migrants, que s’expressa en l’entrevista que li fa Pepa Torres, amiga seva, teòloga reconeguda i persona activament implicada en el barri madrileny de Lavapiés. Per acabar, l’Anuari proposa uns articles relacionats amb publicacions destacades del curs. En alguns casos hem demanat als autors que ells mateixos en presentin el contingut i en uns altres hem buscat el que s’ha dit dels Quaderns. Creiem que això mostra el gran valor de CJ: mantenir obert un diàleg honest i sincer que promogui el bé comú. Volem donar les gràcies a l’Ignasi Flores i la Marta Romay per la seva contribució al disseny i la il·lustració d’aquesta publicació, perquè ens ajuden a fer que la bellesa i la justícia es trobin.

La ferida

Entrevista. Josep Maria Esquirol

Testimonis de conversió

Cap on va el cristianisme?

Anàlisi. "El llustre contracultural del cristianisme". Joan Burdeus

Conversa. El cristianisme és contracultural?

Mestres de resiliència

Dorothy Day

Entrevista. Carmen Cabrillo

Publicacions

Els anuaris de CJ