El 2024 han col·laborat amb nosaltres 7.174 persones.
Comptem amb tu per seguir treballant en una reflexió que doti de sentit i convidi a una acció transformadora. Ja som més de 7.000! Suma-t'hi!
 

Rescatar el sentit de les paraules enfront del segrest del postfeixisme

Imatge de StockSnap a Pixabay
Reflexió de Cap d'Any 2024

Cristianisme i Justícia publica avui la seva reflexió de Cap d'Any, que porta per títol "Rescatar el sentit de les paraules”. Ho fa oferint-nos un petit diccionari, una selecció de vuit paraules que vol “recuperar i rescatar del segrest i l’apropiació tergiversada que en fa el postfeixisme”.

Es tracta de paraules com solidaritat, resistència, veritat o cristianisme, entre d’altres. Amb aquesta reflexió Cristianisme i Justícia ens recorda la importància d’aquestes paraules i de la fidelitat al seu significat, alhora que ens fa estar atents i atentes davant els discursos que les desvirtuen, les instrumentalitzen o volen resignificar-les. 

Una de les paraules més desvirtuades i instrumentalitzades pels populismes contemporanis, assenyala el document, és la de nosaltres. “El nosaltres irreal i postís que lloa el postfeixisme s’erigeix sempre en oposició a un ells que representa l'alteritat màxima a què s’enfronta i de la qual es defensa”, però “el pensament dicotòmic fratricida propugnat per la ultradreta és inhàbil per a la convivència política”, alerta el text. 

Aquesta reflexió de final d’any lamenta, també, l’apropiació per part dels sectors més reaccionaris de la paraula resistència, que té a veure amb la recuperació d’un passat idealitzat que perpetua situacions de domini, opressió i genera qüestionament de la democràcia. En canvi, Cristianisme i Justícia reivindica que resistir és sostenir el sofriment i, “d’una manera absolutament necessària, exercir activament un permanent acte de rebel·lia i oposició davant aquesta injustícia que fereix la vida”. 

En aquest glossari de paraules hi figura veritat, que “ha passat de ser el que és a ser el que jo dic que és, un fet que es percep en constatar com la ultradreta ha estat capaç de negar l’evidència de la realitat i, alhora, afirmar presumptes veritats en contra de tota dada científica.

La declaració de Cristianisme i Justícia denuncia també l’apropiació del terme cristianisme per part de partits polítics que el vinculen a una situació històrica de cristiandat que els serveix per justificar banderes. Aquesta interpretació converteix el cristianisme en pura ideologia política deslligada de l’Evangeli i de l'horitzó fraternal del Regne de Déu.

Podeu descarregar la reflexió aquí:

Imatge de StockSnap a Pixabay