El 2024 han col·laborat amb nosaltres 6.690 persones.
Comptem amb tu per seguir treballant en una reflexió que doti de sentit i convidi a una acció transformadora. Volem ser 7.000! Suma-t'hi!
 

Relleu a la direcció d'EIDES

Laura Rius Porta es posa al capdavant de l'àrea d'espiritualitat

L’Escola Ignasiana d’Espiritualitat (EIDES) comença aquest curs amb relleu a la direcció. Laura Rius Porta es posa al capdavant d’aquest centre de reflexió i formació de l’àrea d’espiritualitat de Cristianisme i Justícia, substituïnt en Pau Vidal SJ. 

Laura Rius està vinculada des de fa temps a Cristianisme i Justícia i concretament a l’EIDES. Des del curs 2018-19 forma part del seminari intern d’EIDES i l’any 2021 entra al Consell Executiu. És nascuda a Barcelona i llicenciada en Pedagogia, Filosofia i Ciències Religioses. Ha cursat també el Postgrau d’Acompanyament Espiritual. Ella mateixa ens explica com comença aquest curs i aquesta nova tasca. 

Com coneixes l’espiritualitat ignasiana?

A l’ambient familiar, des de molt petita, vaig conèixer l’espiritualitat ignasiana a través de les anècdotes que escoltava del pare i del germà, alumnes jesuïtes. D’adolescent ja varen ser diferents aspectes de la seva espiritualitat, com l’examen diari, els que em resultaven inspiradors i profitosos. Aquelles experiències, junt amb l’atractiu de Déu, han constituït la música de fons del cant de la meva vida. En la composició d’algunes estrofes, la tradició teresiana, que conflueix en l’ignasiana, en va tenir part.  En certs moments la lletra, la superfície, no va ser prou reeixida i la interpretació pobre. Fins que el curs 2007/8 vaig fer el seminari intensiu d’EIDES per aprendre a acompanyar Exercicis Espirituals.

Què et va aportar aquesta experiència?

Vaig captar els Exercicis Espirituals de manera diferent i em vaig adonar amb força que era això el que buscava. Des d’aleshores, vaig assistir amb constància a les diferents trobades formatives sobre els Exercicis, llegint, participant i implicant-me en el que organitzava CJ-EIDES sobre els Exercicis i l’espiritualitat.

Un recorregut que et porta ara a dirigir l’EIDES. Quins són els reptes que hi ha?

Com a escola ignasiana mantenim l’escolta de la realitat per tal d’ajudar a la set de transcendència dels nostres contemporanis, i això es tradueix en les tasques habituals de formació i publicació dels quaderns.

De la programació i activitats d’aquest curs, què destacaries?

Diverses coses. En primer lloc, cal esmentar la tercera edició del seminari sobre Discerniment Apostòlic Comunitari, que respon a les necessitats actuals d'una Església en procés sinodal i per tant, prepara el futur. Ofereix un aprenentatge de qualitat per a progressar en aquest tipus de discerniment.

Durant aquest curs també farem memòria d’una efemèride. El febrer de 1524, sant Ignasi vingué a la ciutat de Barcelona per estudiar, iniciant un període dos anys que marcaren el rumb de la seva vida. El proper febrer 2024, en complir-se 500 anys de l’arribada i estada a Barcelona, des de l’EIDES volem recordar aquesta etapa rellevant i alhora menys coneguda. Més endavant donarem detalls concrets de les diferents iniciatives.

I a finals de curs, del 10 al 16 de juny de 2024, tindrà lloc a Manresa el Simposi Internacional 2024 sobre Exercicis Espirituals i Conversió Ecològica organitzat per el Centre Espiritual de la Cova Sant Ignasi (CIEI), EIDES i un Comitè Intercontinental. És una proposta de gran riquesa i transcendència.

Finalment, voldria esmentar també que el seminari intern, que aplega una vintena de persones que anualment treballem i aprofundim en un tema, el dediquem aquest curs a endinsar-nos en l’anomenat Diari espiritual de sant Ignasi, és a dir a rellegir els dos quaderns on ell va recollir les mocions internes en discernir la conveniència de tenir rendes per a la Companyia. Un text inspirador, que revela el fons místic de la seva persona, més enllà de la imatge extesa d’home d’acció o asceta voluntarista. Un testimoni privilegiat de la interioritat del sant.