Necessitat i possibilitats d’una economia al servei de la vida

Acte d’inauguració de curs, el proper divendres 27 d’octubre a les 19h

La crítica al capitalisme des dels evangelis i la fe cristiana és un tema molt present al llarg de la història de Cristianisme i Justícia. Ara, 10 anys després de la publicació de l’exhortació apostòlica Evangelii Gaudium, en la que Francesc definia el sistema econòmic actual com una economia que mata, volem aprofundir en aquesta crítica des d’una mirada renovada i esperançadora. 

Aquest serà un dels temes que centraran bona part de l’activitat de Cristianisme i Justícia aquest curs i tindrà com a punt de partida la ponència que Imanol Zubero pronunciarà a l’acte d’inauguració de curs, el proper 27 d’octubre a les 19:00h a l'Església del Sagrat Cor (c/ Casp, 27 de Barcelona). Amb el títol Contra la “necronomia”: necessitat i possibilitats d’una economia al servei de la vida, Zubero parlarà del capitalisme com un sistema objectivament incompatible amb la vida. La lògica capitalista és la de la mercaderia, la conversió de tota realitat en recurs de mercat, i la reducció de tot valor a la categoria de preu. D’aquí que, en el seu funcionament normal, l’economia capitalista mati la vida (ecocidi, genocidis colonials, guerres), la malmeti greument (pèrdua de sentit, explotació laboral, crisi de salut mental) o la perverteixi (consumisme, banalització de l’existència). El ponent parlarà també de les possibilitats per a construir una economia al servei de la vida. 

Imanol Zubero és doctor en Sociologia i diplomat en Teologia per la Universitat de Deusto. És professor de Sociologia a la Universitat del País Basc (UPV-EHU). Autor de nombrosos articles i llibres, s’ha ocupat de qüestions com el sindicalisme, els moviments socials, la violència i la política al País Basc, o el canvi tecnològic, entre d’altres. 

Presentació de la programació i línies de reflexió del centre

Com és habitual, l’acte que inaugura el curs acadèmic servirà també per presentar les línies de reflexió i la programació del centre. Cal destacar que els punts traçats a la ponència inaugural seran objecte de debat i diàleg a la quarta edició de les Jornades Fe-Justícia, el mateix cap de setmana i amb participació de persones vinculades al món de la teologia i de l’acció social. També s’ocuparà d’aquest tema el curs que s’ofereix els dijous del mes de novembre, i que aborda les “alternatives a una economia que mata”, des d’una vessant teòrica però amb experiències i testimonis concrets. 

Pel que fa a la resta de la programació, combina continguts teològics i socials, i modalitats presencials i en línia, per donar claus d’interpretació del moment que vivim. Hi haurà una nova edició del curs d’Iniciació Teològica, que fa una síntesi dels fonaments de la fe cristiana des de la perspectiva pròpia de Cristianisme i Justícia. Els qui vulguin aprofundir-hi més, poden seguir també els dissabtes teològics. D’altra banda, per quart any consecutiu es posa en marxa el grup de lectura per a joves d’entre 18 i 30 anys. I comptarem amb les activitats que realitzem en col·laboració amb altres entitats, com el cicle de conferències Els dilluns dels Drets Humans o la Mostra de Cinema Espiritual, entre d’altres.

L'acte d'inauguració és obert i no requereix inscripció prèvia. També es podrà seguir a través de l'emissió en streaming