cultura i justícia"
L’activista ecofeminista Yayo Herrero inaugura el curs a Cristianisme i Justícia
El centre d’estudis Cristianisme i Justícia obre el curs 2018-19 amb aquest acte, que posa l’accent en els dos vectors que amb més força estan obrint possibilitats de transformació a la nostra societat. L’acte forma part de les activitats de Barcelona Ciutat Oberta – Biennal de Pensament.
L’ecologia ens recorda els límits d’un model de civilització construït sota el paradigma del consum i depredador de la nostra casa comú. El feminisme ens fa present que la igualtat és encara una quimera per a la meitat de la població mundial, i que cal reconèixer l’aportació que les dones han fet de manera silent i menystinguda per a sostenir la vida en totes les seves formes.
Amb la presència de Yayo Herrero a l’acte d’inauguració de curs, Cristianisme i Justícia posa l’accent en dues de les qüestions que ocupen la reflexió del centre, ecologia i feminisme, i que es revelen com a nous relats imprescindibles per albirar nous horitzons que facin possible la vida avui i a les generacions futures.
Yayo Herrero és antropòloga, enginyera, professora i ecofeminista. Ha estat coordinadora estatal d’Ecologistes en Acció i ha participat en nombroses iniciatives socials sobre la promoció dels Drets Humans i l’ecologia social. Actualment és professora de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) i membre del Foro Transiciones.
El tema de la inauguració s’emmarca en el treball que el centre ve realitzant els darrers anys amb dos seminaris dedicats específicament a la reflexió sobre ètica i sostenibilitat i sobre gènere i feminismes. La ponència de Yayo Herrero ens donarà nous elements per estimular aquest treball.
Nous relats per albirar nous horitzons
Aquest acte engega un curs en el que Cristianisme i Justícia, amb seu a Barcelona, presenta un any més diversos cursos, seminaris i xerrades que tenen com a eix transversal el debat fe-justícia, és a dir, com la fe porta a un compromís per a treballar per un món més just.
La reflexió del centre aquest curs estarà marcada novament per la recerca dels espais i les iniciatives que esdevenen escletxes per a la transformació de les estructures que generen injustícia, qüestió que tindrà un moment especialment destacat amb la celebració d’una nova edició de les Jornades de diàleg fe-justícia, que tindran lloc a finals de juny.
Cristianisme i Justícia també vol seguir reflexionant sobre la situació i els reptes que genera la qüestió política catalana i que ja ha abordat amb la publicació dels documents “És possible renovar la convivència” i “Populisme punitiu o la perillosa deriva del dret penal”. El centre dedicarà el seu seminari social intern a aquesta qüestió.
Repensar el temps
El centre seguirà oferint seminaris i grups d’aprofundiment oberts sobre temes diversos teològics i socials, sempre des de la perspectiva fe-justícia. De la programació de formació oberta d’aquest any cal destacar el curs que es portarà a terme durant el primer trimestre sobre la vivència del temps a la nostra societat, amb el títol Atrapats pel temps i que comptarà amb la participació de diversos experts com la religiosa Gema Juan, el filòsof Manuel Reyes Mate o el periodista i activista David Fernández, entre d’altres.
També es realitza per primera vegada amb col·laboració amb les ONG Oxfam Intermón i VOLPA Catalunya un curs de transformació social i ciutadania crítica, especialment interessant per a joves que vulguin portar el seu compromís a l’activisme i el voluntariat.
D’altra banda, i després de la bona acollida els darrers anys, Cristianisme i Justícia amplia l’oferta de cursos a l’Aula Virtual, que permet arribar a un públic més jove i d’arreu del món.
Vintè aniversari del cicle “Els Dilluns dels Drets Humans”
Cal destacar que una de les activitats amb més trajectòria al centre arriba aquest any a la seva vintena edició. És el cicle de conferències “Els dilluns dels Drets Humans”, que s’organitza conjuntament amb Justícia i Pau, Càritas Diocesana de Barcelona, Mans Unides i el Grup de Juristes Roda Ventura. Es va iniciar l’any 1998 amb motiu del 50è aniversari de la Declaració dels Drets Humans i s’ha mantingut de forma ininterrompuda des de llavors. L’objectiu és donar a conèixer, debatre i reflexionar sobre problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als drets humans arreu del món.
Podeu trobar informació sobre totes les activitats i publicacions del centre a www.cristianismeijusticia.net
“Ecologia i feminisme: finestres per a una nova utopia”
Inauguració del curs 2018-19, amb Yayo Herrero
Dia i hora: dilluns, 15 d’octubre, a les 19:00h
Lloc: Sala d’actes de Cristianisme i Justícia. C/ Roger de Llúria, 13. Barcelona
Entrada lliure – Retransmissió en streaming a www.cristianismeijusticia.net/en-directe