'La Ferida', el 1r Anuari de CJ

portada anuari
Cristianisme i Justícia publica el seu 1r Anuari on recull el més destacat del curs 2021-2022

Des de Cristianisme i Justícia s'han anat incorporant cada vegada més elements de disseny gràfic a les publicacions, tant en format paper com en digital. Els qui coneixen els quaderns estan habituats a una certa senzillesa formal, però cal comunicar d’una manera més atractiva i que afegeixi interès als missatges per poder explicar millor la tasca que es duu a terme des del centre.

És per això que s'ha optat per fer una aturada i oferir una mirada pausada a tot allò fet durant el darrer any. Tot plegat conflueix en el naixement d'un Anuari. Un recull que destaca textos, intervencions, alguna taula rodona i activitats que d'una altra manera podrien passar desapercebuts. L'objectiu és el d'explicar el que es fa des de Cristianisme i Justícia i fer-ho d’una manera nova i atractiva.

L’Anuari duu per títol, La ferida, de la conferència inaugural del curs 2021-2022 impartit pel filòsof Josep Maria Esquirol. La ferida, per a Esquirol, és sinònim de «commoció», una experiència que toca en el més profund de la persona i que es produeix en quatre elements fonamentals de l’experiència de cadascú: la vida i la mort, l’altre i el món. La ferida infinita d’Esquirol va obrir també el 500 aniversari de la ferida-causa de transformació personal d’Ignasi de Loiola.

El procés de transformació personal va ser l’eix del curs «De la ferida al cor del món», que va recollir diferents testimoniatges de canvi personal per al compromís ecològic, el compromís social, el treball intel·lectual, l’educació o el diàleg interreligiós. En aquest sentit, es recullen els testimoniatges de José Ignacio García, Patricia Miranda, Montse Prats i Salvador Busquets.

Un altre moment singular d’aquest curs va ser la tertúlia promoguda pel Grup de Lectura sobre el significat contracultural del cristianisme en el nostre temps. El jove filòsof i escriptor Joan Burdeus hi va participar i ha escrit per a aquest Anuari una peça que 'reconeixent el valor a l’alça, i controvertit, del cristianisme' ens convida, precisament, a viure la nostra fe de la manera més autèntica. Aquesta seria la millor contribució que podríem fer com a creients al nostre temps de trinxeres culturals. El valor contracultural del cristianisme el tornen a discutir Sonia Herrera, Maria Bramona i Pau Matheu, amb un diàleg que dissecciona la realitat per assenyalar que, precisament, el sofriment, el dolor i la injustícia són llocs privilegiats per viure la fe.

L'Anuari també incorpora una secció en format còmic titulada «Mestres de resiliència», en la qual es repassa la vida de Dorothy Day, una activista estatunidenca model de compromís social i cerca intensa de la fe. Quelcom semblant al que viu Carmen Cabrillo, dedicada a l’acolliment de persones en exclusió social, especialment migrants, que s’expressa en l’entrevista que li fa la teòloga i activista Pepa Torres.

Finalment l’Anuari proposa un seguit d'articles relacionats amb publicacions destacades del curs. Tot plegat s'acompanya d'un disseny i il·lustracions atrevits, elaborats per Ignasi Flores i Marta Romay.

L'objectiu és mostrar el gran valor de CJ: mantenir obert un diàleg honest i sincer que promogui el bé comú.

L'Anuari es pot obtenir per 7€ a cristianismeijusticia.net/anuari