cultura i justícia"
La crisi de les promeses, un dels eixos temàtics de Cristianisme i Justícia el proper curs
Europa, i no només Europa, s'ha construït històricament a partir de promeses. En el context actual de múltiples crisis cal revisar en quin estat es troben aquestes promeses. Què se n'ha fet de la promesa democràtica, en unes societats que sistemàticament neguen el dret de ciutadania a milions de persones nouvingudes? Què se n'ha fet de la promesa del progrés i la tècnica, en un context en què proliferen sense límits democràtics les noves tecnologies i la intel·ligència artificial?
Aquest serà un dels eixos temàtics de Cristianisme i Justícia al llarg del curs 2024-25. El punt de partida el posarà Remedios Zafra amb la ponència El malestar bo, que pronunciarà a l’acte d’inauguració, el proper 14 d’octubre. Remedios Zafra, nascuda a Còrdova, és escriptora, professora i investigadora a l’Institut de Filosofia del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El seu treball està orientat a l’estudi crític de la cultura contemporània, el feminisme i la cultura digital. És catedràtica en Art i Humanitats. Compta amb estudis de Filosofia Política i d’Antropologia Social i Cultural. La seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis.
La seva conferència obrirà una reflexió que es desenvoluparà durant els mesos d’octubre i novembre en les sessions del curs La crisi de les promeses, en les que diversos experts abordaran les promeses del progrés, de la democràcia, o dels béns comuns, entre d’altres.
Pel que fa a la resta de la programació, com és habitual, Cristianisme i Justícia fa una proposta formativa que ofereix claus de reflexió i interpretació del moment que vivim, amb continguts teològics i socials. Es continuaran combinant diferents formats -presencials, híbrids o online-, per facilitar la participació de tothom, però amb cura de mantenir la presencialitat en moltes de les propostes. Repassant el programa, destaca el nombre de teòlogues que impartiran seminaris aquest any, en una aposta per una teologia renovada generacionalment i també pel que fa a la perspectiva de gènere.
Cal assenyalar també que enguany es tornen a programar a l’aula virtual dues propostes que es consoliden, per a aquelles persones que vulguin aprofundir en la seva formació en l’àmbit teològic i en el social. Es tracta del Curs d’iniciació a la teologia, que permet revisar, en el context de secularització i pluralitat religiosa, els elements fonamentals de la proposta cristiana; i el curs Reptes per a un món en canvi, que ajuda a llegir els reptes socials del món, des de la perspectiva fe-cultura-justícia.
Durant el curs que ara acabem més de 700 persones es van matricular a les diferents activitats formatives de Cristianisme i Justícia, amb un públic creixent a Amèrica Llatina. El centre aposta per consolidar aquesta línia de creixement, amb voluntat d’arribar cada vegada a més públic arreu del món, però mantenint també les propostes presencials i en català.
Un any més es posarà en marxa el grup de lectura per a joves d’entre 18 i 30 anys, i comptarem novament amb activitats que realitzem en col·laboració amb altres entitats, com la Mostra de Cinema Espiritual, entre d’altres.
Les inscripcions per a les propostes de formació ja són obertes. Podeu consultar la programació aquí.