Dorothy Day, un model incòmode, testimoni d'esperança i resistència

Presentació del llibre "Perseguida por el amor", d'Isabel Gómez-Acebo

Cristianisme i Justícia ha acollit, aquest dijous 11 d’abril la presentació del darrer llibre d’Isabel Gómez-Acebo, “Perseguida por el amor”, una biografia novel·lada de Dorothy Day, dona pionera, compromesa amb la pau i la justícia, i de fortes conviccions religioses.

L’autora ha estat acompanyada per Laura García, del col·lectiu Alcem la Veu, i Maria del Carmen de la Fuente, directora de Migra Studium i membre de Cristianisme i Justícia, en una taula moderada per Manu Andueza, responsable de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia.

“La beatificaran? La canonitzaran?”, es preguntava Isabel Gómez-Acebo després de fer un recorregut per la vida de Dorothy Day. “Jo crec que no”, ha assegurat l’escriptora, “perquè és un model incòmode”.

Nascuda a Nova York el 1897, de pare ateu i mare agnòstica, Dorothy Day va descobrint, a partir de diverses situacions i experiències, la bíblia i la liturgia, el dolor i la solidaritat, la vida als barris més pobres, el pensament socialista i la lluita obrera, el món de la presó, les conseqüències de l’antisemitisme i del racisme, la realitat de la prostitució i la drogoaddicció, la lluita feminista o el pacifisme. Es posa al costat de les realitats de sofriment i es posiciona.

“Ella denuncia el desinterès dels cristians pels més pobres, i es posa la primera de la fila per intentar ajudar. Considera que la religió no està fent el que ha de fer, pel que fa al seguiment de Jesucrist, que va tenir una opció preferencial pels pobres”, diu Isabel Gómez-Acebo, que veu a Dorothy Day com una pionera del què trobarem anys més tard en la teologia de l’alliberament.

Per la seva banda, Maria del Carmen de la Fuente ha compartit les seves impressions de la lectura del llibre. “Dorothy Day és una font d’inspiració per a qualsevol persona que se senti moguda a transformar el món, i ho vulgui fer des de l’estil de Jesús”, ha dit. I ha assegurat que el relat novel·lat que n’ha fet Isabel Gómez-Acebo és un llibre preciós que ajuda a captar el perquè d’aquesta inspiració.

N’ha volgut assenyalar alguns aspectes que avui ens qüestionen i il·luminen. Per començar, la seva pròpia història vital, plena d’experiències doloroses, incomprensió i soledat, problemes i crítiques, situacions que qualificaríem de fracassos, constantment violentada per homes. I des d’aquí es va sentir cridada a defensar la dignitat de totes les persones. “No tendim a enlluernar-nos amb persones o entitats que considerem exitoses?”, es preguntava Maria del Carmen de la Fuente, i reivindicava una mirada compassiva, per reconèixer tantes Dorothy Day que ens podem estar perdent avui. “La transformació social no espera persones perfectes, sinó persones reals, amb llums i ombres”.

També n’ha destacat la manera com posà en pràctica l’hospitalitat, que la va situar a llocs incòmodes. I la radicalitat amb què va viure l’opció per la fe i la justícia, que la va portar a fer-se preguntes incòmodes, i a patir empresonaments i crítiques.

Des del col·lectiu Alcem la Veu, Laura García ha qualificat Dorothy Day com a referent per al cristianisme i el feminisme, per la seva implicació social, política i eclesial amb les persones més vulnerables, i per la seva lluita pels drets socials i el pacifisme. “Les dones a l’església venim de segles de silenci i invisibilitat. Volem una Església on les dones estiguem reconegudes com a subjectes de ple dret, amb veu i vot a tot arreu, amb un lideratge compartit”. Per això, ha dit, “ens sentim reflectides en Dorothy Day pel seu posicionament a la vida, compromesa i espiritual. Forma part d’una genealogia de dones que han anat obrint camins cap a un món més just. El seu testimoni ens parla d’esperança i resistència”.

L’autora d’aquest llibre, Isabel Gómez-Acebo, és llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Complutense i en Teologia per la Universitat Pontifícia Comillas. És membre fundadora de l’Associació de Teòlogues Espanyoles, i de l’ESWTR, l’Associació europea de dones per a la recerca teològica. Aquest darrer llibre seu, "Perseguida por el amor", el trobareu publicat per l’editorial Mensajero, del Grupo de Comunicación Loyola.