Contra la necronomia

Imanol Zubero signa el darrer quadern de Cristianisme i Justícia

Cristianisme i Justícia acaba de publicar el quadern Contra la necronomia. Necessitat i possibilitats d’una economia al servei de la vida, que signa el sociòleg Imanol Zubero.

Aquest publicació recull en bona part el contingut de la conferència que Imanol Zubero va pronunciar durant la inauguració del curs 2023-2024 del nostre centre d’estudis, així com les intervencions que van fer Míriam Feu, David Murillo i Inma Naranjo.

Zubero és doctor en Sociologia i diplomat en Teologia per la Universitat de Deusto. És professor titular a la Universitat del País Basc i també ha participat en diverses iniciatives i organitzacions socials, en l'àmbit de l'antimilitarisme, la pau i els moviments ciutadans.

Les paraules que ens va adreçar el passat mes de novembre i que oferim ara als nostres lectors en format de quadern, constitueixen una dura crítica al capitalisme, que qualifica de necronomia, economia que mata. "Mata perquè és capitalista, però també perquè és colonial i patriarcal", afirma Zubero. Alhora, però, ens interpel·la a cercar les possibilitats de canvi cap a una economia al servei de la vida.

L’autor explica per què el capitalisme esdevé un sistema incompatible amb la vida. Ens fa notar que les activitats essencials per a sostenir la vida són les menys valorades, reconegudes i remunerades, mentre, a l’altre extrem, les feines més valorades i millor pagades, són les més allunyades de la vida i les que menys valor social generen. La lògica mercantil del capitalisme, diu, desplaça la moral i té un efecte degradant.  

El sociòleg rebutja la identificació que s’ha fet històricament del sistema econòmic capitalista amb una escala, a través de la qual es pot pujar o baixar. El presenta, en canvi, com una piràmide de sacrifici.

Afrontem doncs, diu Zubero, un problema de conversió, que ens hauria de portar a revisar els nostres privilegis i els nostres estils de vida. “Sortim d’una vegada de la rotonda paralitzant de la discussió sobre canvi personal i canvi sistèmic, sobre si la transformació ha de ser individual o estructural”.

Fer canvis en el nostre estil de vida, actuar col·lectivament, optar pels béns públics, o participar políticament no en funció dels nostres interessos sinó en funció de les necessitats de les persones més vulnerables, són algunes de les accions que el quadern proposa per fer front a aquesta economia que mata, o com a mínim per no seguir contribuint al seu funcionament.

Trobareu el quadern publicat en aquest enllaç.