Rics i pobres al Nou Testament

Cristianisme i Justícia publica el primer quadern d'aquest curs, que signa José Ignacio González Faus amb el títol Rics i pobres al Nou Testament. Aquest quadern s’ha escrit amb l’objectiu de completar el tractament del tema indicat en el títol i que l’autor ja ha anat fent al llarg dels anys en altres publicacions com el llibre Vicarios de Cristo: los pobres on fa un recorregut per tota la tradició cristiana des del segle I al XX.

Aquí es centra en el Nou Testament (excloent els evangelis), i sobretot en aquells escrits que més referència fan a aquesta qüestió. Sense ser un tema molt present en el Nou Testament, potser perquè es dona per suposat, els textos poden resultar inspiradors a aquells lectors que busquen una visió alternativa a allò que la riquesa i la pobresa signifiquen per la nostra cultura i el nostre món.

Completant així aquest repàs de diverses fonts cristianes que parlen d'aquest tema, explica l'autor, podem dir que hi ha suficient material per no excusar-se en el desconeixement.

De l'anàlisi que ofereix el quadern, l'autor en destaca que "l’ensenyament del Nou Testament és més sapiencial que profètic: pretén més ensenyar que denunciar". I és un ensenyament, "que té espai en un triple enunciat negatiu". La riquesa del ric -conclou el quadern- és una mentida humana, una injustícia humana i una catàstrofe humana, que propugna un programa antiecològic que acabarà amb el planeta terra. Al costat d'aquest punt negatiu, però, assenyala també un  principi ben simple i positiu: "les entranyes commogudes per la misericòrdia són el que ens fa més de veritat cristians, més de veritat humans i el que més ajuda a superar les diferències entre nosaltres". 

Podeu descarregar el quadern en aquest enllaç.