Crist i les cultures. Desafiaments de la teologia pop

Carlos Maza explora un mode interpretatiu de fer teologia en relació amb la cultura

Quina relació tenen Barbie Million Dollar Baby amb l'Evangeli? L'últim quadern de Cristianisme i Justícia, escrit pel jesuïta Carlos Maza, explora el vincle entre la teologia i la cultura contemporània en totes les seves formes i expressions, ja siguin pel·lícules, sèries, llibres o l'art en general. Admetre que l'Evangeli il·lumina, diu l'autor, significa que, per continuar existint, "s'ha de sotmetre al risc de la inerpretació i la història. S'ha de poder passejar pel saló de casa, i no tenir por d'aparèixer a Netflix". Amb aquest objectiu proposa una lectura dels Evangelis interpretativa o hermenèutica i no dogmàtica, partint de la proposta que fa el teòleg dominic Claude Geffré.

"Aquest quadern parla d’una trobada apassionant: la de Crist i el cristianisme amb la cultura i les cultures. Una trobada complexa d’on ningú en sortirà igual: ni la cultura serà la mateixa després de trobar-se amb l’Evangeli, ni el cristianisme roman intacte en relacionar-se amb la cultura. No tan sols es tracta de reconèixer com l’Esperit de Jesús està actiu i present en la cultura, ni de la funció crítica que hi té sempre l’Evangeli. El mateix misteri de Crist converteix el cristianisme en una religió de diàleg, necessitada de l’alteritat de l’altre, mai del tot completa".


Carlos Maza. Sacerdot jesuïta. Llicenciat en Teologia Fonamental per la Pontifícia Universitat d’Itàlia Meridional (Nàpols). Treballa al Grupo Comunicación Loyola i a la pastoral universitària de la Companyia de Jesús a Valladolid. És membre de l’àrea teològica de Cristianisme i Justícia on també col·labora en el blog.


Materials:

  • Crist i les cultures. Desafiaments de la teologia pop - CAT [descarregar]
  • Cristo y las culturas. Desafíos de la teología pop - ES [descarregar]
  • Entrevista amb l'autor [en vídeo i en escrit]