“Exclosos en l’Església, què podem dir des del Sínode?”

La teòloga Cristina Inogés obre el curs a Cristianisme i Justícia el 18 d’octubre

La sinodalitat, com a concepte recuperat i com a praxi, està sent la gran contribució del Papa Francesc a l'Església del segle XXI. L'oportunitat d'obrir vies de diàleg estructurades a l'interior de l'Església és lògic que desperti expectatives, i no pot sorprendre'ns si genera també algunes frustracions. Ens agradaria que fos una oportunitat, especialment pels qui es troben en els marges de l'Església. Escoltar la veu dels exclosos acostuma a provocar sorpreses. Les seves aportacions son directes, clares, sense opció a interpretacions. El desig de pertinença a l’Església es fa patent en la seva reflexió, en la seva vida i en les qüestions que ens plantegen.

De tot això en parlarà Cristina Inogés, teòloga per la Facultat de Teologia Protestant de Madrid, SEUT. Va participar a l’obertura del Sínode dels Bisbes, és membre de la Comissió Metodològica del Sínode, i de la Subcomissió teològica. És autora de diversos llibres, entre ells La sinfonía femenina (incompleta) de Thomas Merton, No quiero ser sacerdote, Mujeres al borde de la Iglesia, i Beguinas. Memoria herida. Col·laboradora habitualment a Vida Nueva. 
En l’acte d’inauguració també es presentaran les línies de reflexió i les propostes del centre. En un moment de creixent secularització i pluralitat religiosa destaquem dues propostes: el Curs d’Iniciació Teològica, per revisar els elements fonamentals de la proposta cristiana avui, i el curs Les religions, saviesa que guareix, en col·laboració amb l’Espai Interreligiós de Migra Studium.

L’impacte de la tecnologia, en col·laboració amb IQS

Amb voluntat d’oferir claus d’interpretació del moment que vivim, un dels temes que ens ocupa és l’impacte de la tecnologia, amb el curs Ens salvarà la tecnologia? a partir del 27 d’octubre, en col·laboració amb la Càtedra d’ètica i pensament cristià de l’IQS (Universitat Ramon Llull). Mirarem d’entendre què vol dir viure en una societat tecnocientífica, des d’una mirada crítica i des de diferents perspectives que permeten posar sobre la taula implicacions ètiques, socials i també espirituals de la mentalitat tecnològica o del desenvolupament de la intel·ligència artificial.

Com sempre, el centre presenta una variada oferta de cursos i seminaris sobre temes socials i teològics, com la recerca de Déu en la modernitat, els Drets Humans, la perspectiva de gènere, o l’eliminació dels abusos sexuals, entre d’altres. I l’Aula Virtual compta amb una sèrie de cursos disponibles sobre qüestions fonamentals del treball del centre, com els pobres en la teologia i l’espiritualitat cristiana, la crisi de les cures, la teologia feminista, l’experiència de Déu en el nostre món, la noviolència, o el coneixement de l’Islam. Aquest any també hi ha novetat als dissabtes socials i els dissabtes teològics, que s'ofereixen en un format mixt i es poden seguir tant presencialment com de forma online. 

L'acte és dimarts 18 d'octubre a les 19 h a Cristianisme i Justícia. També es podrà seguir per streaming.