cultura i justícia"
858 persones han participat a l'enquesta de Cristianisme i Justícia
La comunicació entre Cristianisme i Justícia i els nostres seguidors i lectors tendeix a ser bastant unidireccional. Editem i enviem les nostres publicacions, butlletins, publiquem articles d'opinió i oferim formació, sense saber molt bé la vostra opinió. És cert que comptem amb un compromís i una fidelitat per part de molts de vosaltres, que es tradueix en donatius regulars i que són la base que sosté el centre. Això ens indica que valoreu el treball que fem. Tanmateix, poques vegades us demanem una opinió més desenvolupada i pausada. Fa poc més d'un mes vam enviar un butlletí amb la memòria del curs anterior i una enquesta, precisament per a trencar aquesta unidireccionalitat i obtenir comentaris que ens poguessin ajudar a millorar.
El resultat ha estat més que satisfactori. Les gairebé 900 respostes recollides en pocs dies -587 en castellà i 271 en català- ens serveixen de molt per afinar més en els temes de les nostres publicacions, els canals de comunicació i l'espai que ha d'ocupar un centre com el nostre en la societat d'avui.
En primer lloc, destaquem la bona valoració dels Quaderns CJ publicats el 2022. Tots ells tenen una valoració positiva, al voltant del 4 sobre 5, i encara que són poques les dècimes que els separen, el que rep major puntuació és El malbarament d'aliments.
En segon lloc, ressaltem els temes que els nostres seguidors creuen que hem de tractar en les properes publicacions. Hi ha una part important de respostes que englobem dins la categoria “església-teologia”. Són, per exemple, el sacerdoci de la dona, el debat sobre l'avortament, el celibat, ecumenisme, la vigència del Concili Vaticà II, etc. Després estan els temes socials per excel·lència: desigualtats econòmiques, el paper de la tecnologia, l'afebliment de la democràcia, les guerres, etc. Destaquem també el diàleg interreligiós i la relació amb altres espiritualitats, i finalment la necessitat d'incorporar quaderns que no siguin tan teòrics, sinó que posin rostre a realitats concretes, testimonis, persones concretes que encarnen el missatge de Jesús. També ens fa il·lusió veure que molts responen que confien en el nostre criteri, que tots els temes que treballem són importants i necessaris.
En tercer lloc, preguntem pels canals preferits de comunicació. Donat que som una organització que treballa amb paper imprès, lògicament el correu postal és el canal preferit dels lectors. Després ve la web, però el més sorprenent és el pes que ocupen els butlletins, molt major que el de les xarxes socials. Certament, la nostra presència en xarxes és de perfil baix, ens serveix per a col·locar les nostres informacions, sense tenir una interacció major amb altres usuaris, organitzacions, etc. És probable que aquest sigui el motiu del seu poc coneixement entre la base de lectors. Esment a part mereix el canal de YouTube, la xarxa social del centre que més creix. No obstant això, sembla que el correu electrònic és el canal predilecte -després del correu postal i la web- per a seguir-nos. El nostre objectiu és dedicar més temps i energia a crear butlletins atractius i que tinguin més i millor contingut.
Aquests tres punts són els més destacats de l'enquesta.
Esperem que la comunicació entre el centre i la base de lectors i seguidors sigui cada vegada més bidireccional i que continuem creant comunitat.