Fundació Vidal i Barraquer

Curs d’Expert Universitari en Acompanyament Espiritual (2024-2026)

[Coorganitzat per la Fundació Vidal i Barraquer i l’Àrea d’Espiritualitat-EIDES de Cristianisme i Justícia]

Directora: Maite Valls   Codirector:  Carles Marcet 

Descripció 

El Títol d’Expert Universitari en Acompanyament Espiritual emergeix de la necessitat creixent de formació en l’acompanyament en els processos de creixement personal, abordant la seva doble dimensió, tant espiritual com psicològica. Aquest curs busca donar resposta tant a l’aspecte teòric com el de l’experiència personal, integrant les dimensions espiritual i psicològica de l’ésser humà.

La tasca d’acompanyament espiritual està influïda directament per disciplines de diverses àrees del coneixement. Així, es planteja una formació estructurada que posa l’èmfasi en la interacció teòrica i pràctica, tant des del vessant psicològic com des de l’espiritual, integrant les exposicions teòriques dels professors amb els debats en grups i les tutories vivencials.

 

Metodologia

Acompanyar a algú (a part del seu trajecte vital) implica, també, acompanyar-se a un mateix, ja que a través del contacte en profunditat amb una altra persona sorgeixen vivències i emocions complexes que ja estan presents i que emergeixen amb força quan realitzem un acompanyament. Per tant, qualsevol acompanyament requereix estar atent i mirar-se a un mateix. Aquest curs possibilita aprofundir en aquesta tasca d’acompanyament a través de tres grans eixos:

1. Classes teòriques en forma de taules rodones i seminaris: la metodologia del curs és participativa i experiencial. Es realitza en un format de seminaris on es destaca la importància d’una participació activa. Per aquest motiu, predomina la metodologia de la taula rodona i el taller, on el diàleg i la pràctica són el denominador comú.

2. Grup d’anàlisi i elaboració d’experiències -mètode Balint-: els divendres estan reservats per al grup d’anàlisi de casos, on l’experiència constitueix la base fonamental per al desenvolupament del grup.

3. Tutories personalitzades: cada estudiant compta amb un tutor assignat com a element essencial de la nostra metodologia. El seu rol principal és acompanyar i assistir en el procés d’evolució personal, oferint orientació i, quan sigui necessari, suggerint la realització de treballs psicològics o exercicis espirituals. A més, el tutor proporciona recomanacions sobre activitats complementàries, com lectures específiques o sessions d’acompanyament psicològic o espiritual personalitzat. Aquestes tutories personalitzades es duran a terme segons la disponibilitat horària acordada amb el tutor.

 

Destinataris

  • Aquells interessats en formar-se en la tasca d’acompanyar altres en diferents àmbits.
  • Professionals interessats en establir connexions i discernir entre els aspectes propis de la Psicologia i l’Espiritualitat en la pràctica de l’acompanyament a persones.
  • Persones del món educatiu, tutors, consellers, responsables pastorals, encarregats d’acompanyar adolescents o joves en diferents etapes de la vida. També per a professionals de la salut, del sistema judicial, de la mediació, entre d’altres.
  • Acompanyants espirituals que busquen fonamentar i supervisar la seva tasca.
  • Persones enfrontades a situacions familiars que requereixen realitzar acompanyaments i buscar eines per abordar la seva tasca de manera adequada.

Programa

1 . EL SUBJECTE DE L’EXPERIÈNCIA ESPIRITUAL.
Què és l’experiència espiritual? Com es configura psicològicament aquesta experiència? El primer bloc pretén acostar-se al contingut de l’experiència espiritual, tant des de la teologia com des de la psicologia. I es fa entenent que no es tracta només d’un acompanyament interior, sinó pluridimensional, a la persona entesa globalment. Per tant, cal poder tenir una comprensió profunda del seu entorn, allò que ha fet que sigui com és.
2. EXPRESSIONS DE L’EXPERIÈNCIA ESPIRITUAL.
La meditació, la pregària, l’oració han estat considerades clàssicament com una forma de relació personal. Fem una aproximació a l’expressió de l’experiència espiritual tant des de l’espiritualitat com des de la psicologia. És realment una relació? Què ensenya l’experiència? Una experiència espiritual ha de ser integradora de les diferents dimensions humanes. Quines són les mediacions en què es concreten les diferents opcions espirituals?

La vida espiritual ofereix una sèrie de possibilitats i també de riscos. Poder equilibrador i sanador, quan es viu de manera adequada. Poder destructiu, quan deriva cap a les tendències morboses o fins i tot patològiques o d’enganys amb aparença de bé. Cal treballar perquè la persona que acompanya adquireixi una especial lucidesa.

3. L’ ACOMPANYANT ACOMPANYAT.
El terme acompanyament ha substituït pràcticament al de direcció. La relació d’acompanyant amb la persona acompanyada és una relació asimètrica. Quines són les característiques que identifiquen un acompanyament com a tal, quins són els perills que l’amenacen per excés o per defecte? Aprofundirem en les variants que es donen en l’exercici d’aquest servei espiritual.

La persona que realitza l’acompanyament d’una altra persona ha de tenir unes competències professionals que li exigeixen una preparació prèvia, sobretot experiencial. Cal, a més, una supervisió. Es tracta d’una pràctica, poc estesa en el camp de l’ajuda espiritual, però de molt fecunda aplicació en el de la psicologia.

4. ACOMPANYAMENT A LES PÈRDUES I MANCANCES. EL PROCÉS DE DOL.
El procés de dol és la base de qualsevol evolució humana. Dediquem un mòdul a abordar la realitat del dol, entès d’una manera àmplia, no únicament a la mort. La vida espiritual es basa, entre d’altres, en un procés de renúncia.

5. ITINERARIS, ETAPES I PROBLEMES DEL CREIXEMENT ESPIRITUAL.
El progrés espiritual, i l’humà en general, requereixen lucidesa per evitar desviar-se per camins que no duen enlloc. No es necessita una especial perspicàcia per adonar-se que la societat consumista, la publicitat, les modes, les ideologies de torn, etc., actuen com a forces seductores. Ajudar a reconèixer aquests riscos i acompanyar les persones que es troben enmig d’aquestes amenaces és tasca de l’acompanyament.

Condiciona la maduresa humana l’experiència espiritual? Pot tenir experiència de Déu una persona amb determinades psicopatologies? Què és l’experiència mística? Quin és el nucli de l’experiència mística? Quin procés psicològic es dóna en l’experiència mística? Com acompanyar en les dimensions afectives i sexuals?

Durada i calendari

Durada dos cursos acadèmics d'octubre a juliol.

Classes de periodicitat mensual:
– Dijous de 17 a 21:30h i Divendres de 18 a 20h.
 

Informació i inscripcions

Fundació Vidal i Barraquer 
Departament de Docència. C / Sant Gervasi de Cassoles 88-90. 08022 BARCELONA. Telèfon 93 434 00 01 Correu electrònic informació i inscripcions: docencia@fvb.cat

A la web:  https://www.fvb.cat/ca/docencia/curs-expert-universitari-acompanyament-espiritual-2024-2025/

Altres dades

20 ECTS. Expert universitari en acompanyament espiritual expedit per la Universitat Ramon Llull.

Modalitat: Híbrida

Llengua en la qual s’imparteix: castellà
 

Condicions

Preu:  3400€  (1700€ per curs)
Requisits d’admissió: llicenciats, graduats o diplomats universitaris. Altres formacions seran valorades personalment. Les places són limitades. És imprescindible una entrevista prèvia.