cultura y justicia"
Acte d'inauguració del curs 2024-2025: El malestar bo // El malestar bueno
Amb Remedios Zafra
Conferència inaugural del curs 2024-2025 de Cristianisme i Justícia amb Remedios Zafra, escriptora i investigadora feminista.
Durant l'acte es presentaran les novetats i les principals línies de reflexió del centre.
dilluns 14 d'octubre a les 19h a la sala d'actes de Cristianisme i Justícia
Esdeveniment presencial amb entrada lliure
Es podrà seguir en direct via streaming a: https://www.cristianismeijusticia.net/directe
(Si desitja fer una aportació voluntària ho pot fer al Bizum 05291 o a la nostra web)
"El malestar bo"
En aquesta conferència, Remedios Zafra reflexionarà sobre els processos de presa de consciència en els àmbits laborals i creatius. A partir de conceptes com estranyament o desviament, explorarà de quina manera l'època contemporània, i en ella les lògiques tecnoliberals, dissuadeixen la reflexivitat, l'autoconsciència i la costura comunitària. S'analitzarà com la incomoditat inicial que aquestes lògiques generen és tractada com una cosa nociva que ha de ser amagada amb complaença i pressa, utilitzant pantalles i medicaments que responguin ràpidament al que pertorba i, en conseqüència, ens evitin pensar. Així mateix, es discutirà com la inèrcia promoguda pel tecnocapitalisme afavoreix el manteniment de formes conservadores i competitives que desincentiven l'articulació col·lectiva. Zafra posarà especial èmfasi en la potència d'un cert "malestar bo" que, com a incomoditat inicial, antecedeix a la consciència d'una existència veritablement assumida i a una necessària implicació social. Per a abordar aquests temes, l'escriptora partirà dels seus últims assajos sobre la transformació del treball intel·lectual i creatiu en un món mediat per pantalles.
"El malestar bueno"
En esta conferencia, Remedios Zafra reflexionará sobre los procesos de toma de conciencia en los ámbitos laborales y creativos. A partir de conceptos como extrañamiento o desvío, explorará de qué maneras la época contemporánea, y en ella las lógicas tecnoliberales, disuaden la reflexividad, la autoconciencia y la costura comunitaria. Se analizará cómo la incomodidad inicial que estas lógicas generan es tratada como algo dañino que debe ser ocultado con complacencia y prisa, utilizando pantallas y medicamentos que respondan rápidamente a lo que perturba y, en consecuencia, nos eviten pensar. Asimismo, se discutirá cómo la inercia promovida por el tecnocapitalismo favorece el mantenimiento de formas conservadoras y competitivas que desalientan la articulación colectiva. Zafra pondrá especial énfasis en la potencia de un cierto "malestar bueno" que, como incomodidad inicial, antecede a la conciencia de una existencia verdaderamente asumida y a una necesaria implicación social. Para abordar estos temas, la escritora se apoyará en sus últimos ensayos sobre la transformación del trabajo intelectual y creativo en un mundo mediado por pantallas.
BARCELONA, Barcelona 08010
España