In 2024, 6,929 people have contributed to us.
We count on your support to keep working on a reflection that equips someone and invites them to take transformative action. We want to be 7,000! Join us!
 

Grups de treball

Grup de reflexió sobre les migracions

Per al curs 2022-2023 l'objectiu és doble. D'una banda, estudiar la "Llei 10/2010, d'acollida dels persones immigrades a Catalunya" amb l'objectiu de proposar a la Generalitat de Catalunya, concretament a la Direcció General de Migracions, Refugi i Anrtiracisme, propostes de millora per a una futura revisió de la llei, donada l'experiència en aquest terreny de la Fundació Migra Studium. D'altra banda, donat el context d'eleccions municipals (maig de 2023), estudiar els programes electorals, la política migratòria a nivell municipal i els circuits creats, per a poder fer posteriorment una revisió crítica de les polítiques municipals previstes en aquests programes. 

Durant els últims cursos, el Grup de reflexió sobre les migracions ha treballat en la feminització de les migracions, la problemàtica de la irregularitat, l'associacionisme i la participació de les persones migrants, i la situació del racisme a Catalunya.  

El grup està coordinat per Pau Cuadern i Santi Torres, i reuneix una quinze persones que provenen de diversos àmbits relacionats amb la gestió del fenomen migratori. Dona a conèixer les seves reflexions a través d'articles publicats en la web de Migra Studium i en el blog de Cristianisme i Justícia.

Per a participar o rebre informació: reflexio@migrastudium.org

 

Grup sobre gènere i feminismes

Actualment les dones continuen sense poder gaudir en condicions d'igualtat respecte als homes dels seus drets civils, polítics, socials, culturals i econòmics. Són innombrables les formes de discriminació contra les dones que persisteixen en tot el món i en tots els àmbits de la societat. La violència masclista, la feminització de la pobresa, la infrarepresentació de les dones en els llocs de decisió i de poder, la bretxa digital de gènere, el feminicidi com a fenomen global, l'assetjament de carrer, la negació de drets fonamentals, la doble jornada, la precarietat i discriminació laboral, la vulneració dels drets sexuals i reproductius o la falta d'accés a l'educació, són només algunes de les formes de violència i desigualtat de gènere que podem observar diàriament.

Fa més de 50 anys el Concili Vaticà II va rebutjar tota forma de discriminació per raó de sexe com a contrària al pla de Déu; però tot seguit es demostra, en la pràctica, que això no té vigència en la institució eclesial. És una llàstima que s’hagi reduït a l’oblit l’organització igualitària i corresponsable de les primeres comunitats cristianes i dels deixebles de Jesús que Joan descriu en el seu evangeli.

Per tot això, l’any 2015 es va posar en marxa aquest grup de reflexió i treball sobre gènere i feminismes format per professores i professors d’universitat, metgesses, educadores socials, religioses/os, estudiants universitàries, activistes, escriptores, jubilades, professionals de la cooperació... Un grup heterogeni quant a edat i formacions que ens ha permès reflexionar des del diàleg fe-justícia i amb una mirada interseccional i interdisciplinar sobre qüestions diverses de l'agenda feminista com la crisi de les cures i la discriminació efectiva que comporta per a les dones, l'impacte del capitalisme sobre els nostres cossos, les propostes de l'ecofeminisme, la violència masclista, la necessitat de transversalitzar un feminisme (auto)crític i amb un horitzó de justícia global o la deconstrucció de la masculinitat hegemònica, entre d'altres temàtiques que ens ocupen i preocupen.

Aquest grup es reuneix unes cinc o sis vegades al llarg del curs i està coordinat per Sonia Herrera, Araceli Caballero i Lourdes Zambrana.

Per participar o rebre informació: sherrera@fespinal.com

 

Dones d’espiritualitat ignasiana. Espai d’acció, reflexió i transformació

Proposta:.
Des de l'espiritualitat ignasiana i l’experiència/sabers personals. Un espai de dones i per a dones.

Orientat a:
Compartir per a aprendre de la vida i ser d'alguna manera ajut pels qui ens envolten transformant així els espais comunitaris de pertinença,
Avançar cap a comunitats cristianes més igualitàries.
Reconèixer l'experiència pròpia i posar nom.

Amb voluntat de ser transversal en edats i perfils.
Obert a la participació.

Metodologia:  
Cada sessió es portada per una o dues dones del mateix grup que orienten el contingut i el format.

Concreció:
El grup es reuneix el darrer dimarts de cada mes.

De 19h a 20h a Cristianisme i Justícia.

Si estàs interessada a participar pots escriure un correu a cdelafuentep@gmail.com

 

Grup d’economia i Doctrina Social de l'Església

Durant anys i coordinat pel P. Jesús Renau hi ha hagut a Cristianisme i Justícia un grup dedicat a la reflexió sobre les alternatives econòmiques des de la perspectiva de la Doctrina Social de l'Església. Aquest grup va recollir totes les seves reflexions sobre salari, treball, diners, finances i usura...

- en una web https://www.cristianismeijusticia.net/economia

- en el blog  de Cristianisme i Justícia amb el nom d'Irrenunciables

En aquest moment el grup està en impasse però obert a reactivar-se si hi ha persones interessades. 

Si estiguessis interessat en formar-ne part escriu-nos un correu a cursos@fespinal.com 

 

Grup d’ètica i sostenibilitat

El grup d’Ètica i Sostenibilitat de Cristianisme i Justícia es reuneix un cop al mes (usualment cap a final de mes) al llarg del curs. El curs 2016-2017 es va centrar en treballar a fons els continguts de l’opuscle escrit per Joan Carrera “Viure millor  amb menys:  tretze propostes”, publicat dins dels Papers de Cristianisme i Justícia i alguns documents específics del Papa, d’actualitat durant el curs, com les seves intervencions durant la Conferencia Internacional de Pau a la Universitat de Al-Azhar i durant el seu viatge a Egipte.  Els membres del grup van participar també en diferents actes i conferencies sobre la Laudato SI i ecologia i justícia, tant dins d’actes organitzats per Cristianisme i Justicia (i.e. Dilluns dels Drets Humans), escoles de la Companyia (i.e. col.legi Casp i Antics Alumnes del col·legi Indautxu de Bilbao), centres cívics (i.e. Font de la Guatlla), etc....

El present curs 2017-2018 vol aprofundir en alguns temes claus sobre l’ecologia i la sostenibilitat des d’una ètica cristiana, treballar el diàleg entre espiritualitat i ecologia i aconseguir aportar propostes i reflexions a la societat. Les sessions es basen en la lectura prèvia d’un document adient per la temàtica i la seva posta en comú, sota la dinamització d’un o una de les components del grup. Aquest curs es va iniciar amb una conferencia inaugural de Jaume Tatay, SJ, a partir de la seva tesis doctoral  “De la qüestió social a la qüestió socio-ambiental". Els altres temes a tractar versen sobre “La Ecoètica i la Santitat de la Vida”,   “Savieses Ecològiques i la seva  Relació amb l’Ètica Cristiana”,  “Arrel  Teològica de la Crisis Ecològica”, “Ecologia i Diàleg Cultural, Ecumènic i Interreligiós” , “Ètica y Ecoètica de la Ciència”,   “La Natura com Valor” i “Consciència Ecològica”.

El curs està obert a tots els que vulguin participar i aportar el seu coneixement i entusiasme, si be usualment abans de l’entrada en el grup hi ha una trobada amb la persona interessada. Per participar o rebre informació us podeu adreçar a Maria del Carme Llasat (carmen.llasat@gmail.com).

 

Grup sobre noviolència cristiana

El Grup de treball sobre noviolència cristiana pretén estudiar a fons la noviolència activa que es desprèn de la tradició cristiana, aprofundint de manera interdisciplinar i transversal (amb la Bíblia, la Teologia, la Filosofia, la Història, la Pedagogia...). Els seus membres provenen d'aquests camps d'estudi o recerca, la qual cosa enriqueix la tasca. Si bé el grup pot fer alguna incursió en el pacifisme cristià, aquest es distingeix de la noviolència activa (NOVA): un 'combat actiu amb les armes de l’esperit que persegueix, a través de l’auto-sacrifici, recuperar qui fa ús de la violència i transformar els conflictes'.

El Grup té com a missió treballar entorn de dos grans eixos i dedicar-se a dos grans contextos. D'una banda, els eixos són:

1) La investigació, amb rigor acadèmic i transdisciplinarietat, entorn d’aquesta temàtica, i

2) La divulgació i incidència social, sense la qual cap recerca té prou sentit.

Així, allò que es vagi descobrint en l’anàlisi es farà també accessible i es procurarà posar en pràctica per transformar la realitat.

D’altra banda, els contextos en els què aquest Grup de Treball vol implicar-se són:

1) Obrir-se a la universitat i l'acadèmia, la societat i el món, tal i com és atribut propi del Centre d'Estudis que l'acull, amb la intenció de treballar a disposició d'entitats, organitzacions, institucions i centres d'estudi o recerca en temàtiques afins, i

2) Vol ser també un servei a l'Església i les Esglésies, tant l'Església Catòlica universal de la què sorgeix, com de les Esglésies germanes d'arreu, per tal d'encoratjar les comunitats, comprometre laics i religiosos, bisbes i patriarques, teòlegs i analistes socials d'arrel cristiana, tot plantejant-los les grans qüestions de la violència i la noviolència i convidant-los a posicionar-se al respecte i comprometre's des de la fe.

El Grup de treball sobre noviolència cristiana vol partir del mateix Jesucrist (sobre el què el mateix Mahatma Gandhi s'emmirallava i reconeixia com "el noviolent perfecte i complet"), per tal d'endinsar-se més i millor en les arrels noviolentes que es deriven de l'acció de Déu en el món, del testimoni profètic de Jesús de Natzaret i del compromís de molts cristians per l'acció de la noviolència davant els conflictes de la humanitat.

Més informació: noviolenciacristiana@gmail.com

Pàgina web: https://www.cristianismeijusticia.net/noviolenciacristiana

 

Grup de discerniment apostòlic en comú (DAC)

Què?

  • Es tracta d’un seminari amb la finalitat d’aprofundir en un coneixement sobretot pràctic del DAC que sigui aplicable i adaptable a la diversitat de situacions eclesials.
  • Una proposta arrelada en l’espiritualitat Ignasiana però oberta i oferta a la diversitat de sensibilitats i carismes eclesials.

Qui?

  • EIDES convoca un grup d’unes 12-15 persones interessades i amb interès (per raons personals i institucionals) en aprofundir, promoure i difondre el discerniment apostòlic en comú (DAC)
  • Persones convençudes de la importància del DAC per a avançar vers una Església sinodal i per a aprofundir en la fecunditat de l’espiritualitat ignasiana. Des del convenciment que aprofundir, promoure i difondre el DAC pot tenir un impacte positiu i transformador perquè afecta tant a la manera de governar, com a la manera de deliberar i/o consultar, com a la manera de prendre decisions. I amb impacte en tots els àmbits de la vida eclesial: comunitats, bisbats, arxiprestats, institucions, escoles, universitats, fundacions, ONG, patronats, etc.

Com?

  • Es proposaran sis reunions durant el curs 2023-24. De les quals:
    • la primera es dedicarà a una presentació personal, emmarcar la iniciativa i compartir expectatives.
    • les cinc restants es dedicaran a presentar reflexivament (per part d’una persona convidada) i a comentar (per part de tots els participants) una iniciativa concreta de DAC: situació, metodologia, procés, i aprenentatges.

On?

  • Presencialment a la seu de Cristianisme i Justícia (Llúria, 13, Barcelona). La tradició ignasiana té una particular riquesa en el que pertoca al DAC, i l'àrea d'espiritualitat - EIDES vol fer aquest servei d’ajudar a difondre’n un coneixement pràctic.

Més info   pvidal@fespinal.com

 

Grup de professionals

El grup proporciona un espai per analitzar les nostres professions, oficis i treballs, a la llum d'una reflexió serena compartida sobre la base de les experiències professionals respectives. Aquestes vivències no emergeixen d'un únic sector sinó que són transversals a diferents professions, formacions universitàries inicials, situacions i nivells de responsabilitat dels quals provenim. Aquesta és una de les seves particularitats en relació a altres col·lectius tant dins de la societat com de l'Església, que o bé fan referència al treball des d'una perspectiva més macroeconòmica i social, o bé els seus membres provenen d'un únic àmbit (educació, sanitat, administració pública o empresa privada...). Al grup hi ha advocats, economistes, enginyers, sanitaris, professors, periodistes, etc...  treballant en el sector privat, en el públic o en el tercer sector, per compte d'altri o propi.

Cada inici de curs definim un programa dividit en sessions normalment embastades a través d'un fil conductor temàtic. Per torns, cada membre del grup, de forma individual o en parella, escull una sessió per preparar-la, dinamitzar-la i exposar-la a la resta de l'equip. Ens ajudem també de textos diversos (des de notícies d'actualitat i articles d'assaig, fins a cites bíbliques, encícliques i fragments literaris) així com de material multimèdia. Ens trobem una vegada al mes, alternant una reunió presencial en dissabte al matí i una virtual entre setmana, al vespre. 

Entre els temes abordats fins ara, alguns exemples: “Espiritualitat i vida laboral", “Vocació i missió, personal i professional”, "Qui és el meu 'Jefe'", "Temps de valors i el valor del temps" (que inclou la no sempre fàcil conciliació entre la feina i la vida familiar o la parella), “La gestió dels horaris”, "El treball i les emocions", “Lideratge a la feina”, “Treballar en temps de pandèmia”, “Els somnis i el seu poder mobilitzador”, “Desenvolupament sostenible i inclusiu a la vida i a la feina”, “Professionals i Sínode”, etc...

El grup està format actualment per una quinzena de persones d’edats i orígens diversos i per ell han passat més d’una cinquantena de professionals al llarg dels seus vint anys d’història, que enguany celebrem.

La seva activitat ha permès acompanyar els seus components en diferents moments professionals, acollint els seus afanys, il·lusions o compromisos quotidians, intentant examinar, discernir i treure conclusions aptes per a tots.

Fruit de la seva tasca, conserva documents que podrien fer servei a altres persones, col·lectius i comunitats. Així mateix, s'han publicat dos quaderns inspirats en les seves reunions i reflexions que estan disponibles lliurement al portal web de Cristianisme i Justícia per a tot aquell a qui li puguin resultar d'utilitat: “Treball i vida: un camí a la recerca de sentit" (2012) i "Valors, emocions, treball i vida: el repte de la conciliació"  (2021) . 

Ens agradaria poder acollir nous membres i participar amb ells en les futures sessions. Si estàs interessat en conèixer-nos, tant si et trobes en una fase inicial de la teva carrera professional, com si estàs en un moment més avançat, escriu-nos un e-mail i parlem: 

Més informació: info@fespinal.com