cultura y justicia"
Curs d’Iniciació Teològica (CIT): «Com creure avui» - Preinscripció
Informació general
Coordinació
Joaquín Menacho i Tere Iribarren
Calendari
Sessions en dissabte, de 10 a 14 h
Data límit d’inscripció
Primera setmana d’octubre
A qui va dirigit
Especialment per a persones que ja no es conformen amb les explicacions mítiques i simplificadores rebudes en la infància. És obert també a no creients o a persones d’altres religions que cerquin la raonabilitat del cristianisme actual.
Places
25
Preu
- Tarifa normal: 170€
- Persones en atur i estudiants: 150€
- No es deixarà d'admetre ningú per motius econòmics
Contingut
Primera part: CREURE AVUI
20 d’octubre. Creure en Déu en una societat agnòstica. F. Javier Vitoria
Déu ha deixat de ser “evident” per a la nostra cultura occidental que, més que atea, és simplement agnòstica: Viu sense tenir a Déu com a referent, viu, com si Déu no existís. El discurs de fe en aquesta època nostra no pot consistir en refugiar-se en els encara inexplicables científics que encara queden per fer-hi un lloc a Déu, sino en acceptar que Déu és tan gratuït que ni tan sols és necessari per a les nostres vides. Déu no és necessari però no deixa de ser essencial per a la vida del creient.
17 de novembre. Tornar al Jesús dels Evangelis. José I. González Faus
La fe del cristià d’avui no pot edificar-se més que tornant al Jesús dels Evangelis. Es tracta de refer la vida apassionant d’aquest home on el discurs del Regne i dels pobres va ser central, per a dir amb Leonardo Boff: “un home que va viure i morir així no podia ser un altre que Déu”.
15 de desembre. Creure avui en Crist enmig d’altres ofertes de salvació. Jaume Flaquer
El primer “afectat” pel fet d’haver una pluralitat d’ofertes de salvació és la fe en Crist. Cada religió interpel.la les altres i és interpel.lada a la vegada. El cristianisme interpel.la sempre des d’allò que és més nuclear d’ell degut a l’encarnació: el proïsme com a absolut. “Què fas del teu germà?” és la pregunta essencial cristiana.
Segona part: FONAMENTS BÍBLICS
12 de gener. L’Antic Testament: de la Paraula dictada a la Paraula historitzada. Joaquín Menacho
Fa poc més d’un segle l’Església llegia la Bíblia quasi com a Paraula dictada. L’estudi de la història de la redacció dels textos ens ha obert a tota una altra manera d’entendre la revelació que correspon molt millor amb la fe en l’encarnació. Déu, quan Parla, ho fa sempre a través de la història, cultura i psicologia humanes, és a dir, encarnadament. Aprendrem aquí la llarga història de la formació de l’Antic Testament.
16 de febrer. Com llegir avui la Bíblia. Llorenç Puig
La Bíblia està plena de gèneres literaris diversos. Cal conéixer-los per poder gaudir en profunditat de la saviesa que s’hi amaga. En aquesta sessió farem un tast d’alguns textos de l’Antic Testament.
16 de març. Creure en l’Església, en Església, i fins i tot malgrat l’Església. Jesús Martínez Gordo
Tercera part: FE I COMPROMÍS
27 d’abril. Per a què serveix l’Ètica. Joan Carrera
L’ètica és molt més complexa que una simple resposta binària: fer el bé i evitar el mal. Què passa quan cap de les opcions possibles és bona? L’Etica té també a veure amb la creació d’un sistema social just, però això no esdevé fàcil quan en una societat plura hi ha diverses escales de valors. En aquesta sessió es donaran les claus essencials per a decidir correctament.
18 de maig. Conclusió: La justícia que brolla de la fe. Perspectiva teològica de Cristianisme i Justícia. Lucía Ramón
Cristianisme i Justícia reflexiona sempre els temes teològics des del punt de vista de la justícia i els temes socials des de la fe. La justícia evita que la fe caigui en l’espiritualisme, i la mirada cap a la realitat que inspira la fe en Jesús lliura al treball per la justícia del perill ideologitzant. En aquesta sessió ajudarem a integrar aquests dos elements.
BARCELONA, Barcelona 08010
España